Τop 5 social media marketing trends για το 2021

Πέρυσι τέτοια εποχή που δεν ξέραμε τι μας περιμένει, είχα παρουσιάσει τα τα Κορυφαία 5 social media trends για το 2020 με έμφαση στα stories, τα video, το Tik Tok, τους influencers και το social shopping. Οι προβλέψεις αποδείχτηκαν απόλυτα σωστές και ο 5 τάσεις όντως κυριάρχησαν, όμως… τελικά όλα αυτά μικρή σημασία είχαν πραγματικά.

Σε μια χρονιά που τα πάντα ανατράπηκαν και η κανονικότητα έγινε πολυτέλεια ο κόσμος στα social media αναζήτησε, ενδιαφέρθηκε και ανταποκρίθηκε σε εντελώς διαφορετικά πράγματα.

Από τη μια πλευρά είναι οι επιχειρήσεις — που σύμφωνα με άρθρο του Forbes ωθήθηκαν σε digital transformation λόγω COVID-19 — και βρέθηκαν αμήχανα να αναρωτιούνται τι να ποστάρουν στα social media accounts σε αχαρτογράφητα νερά. Από την άλλη πλευρά είναι άνθρωποι κάθε ηλικίας οι οποίοι άρχισαν να περνάνε δραματικά περισσότερο χρόνο στις πλατφόρμες να αναζητούν ελπιδοφόρα νέα, να μιλάνε με τα αγαπημένα τους πρόσωπα μέσω messaging apps και φυσικά να ψωνίζουν διαδικτυακά.

Ίσως έφτασε η στιγμή που οι πραγματικές ανάγκες του κοινού είναι αυτές που θα καθορίζουν τις social media marketing στρατηγικές και τα tactics θα ακολουθούν. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το τοπίο στα social media αλλάζει διαρκώς και κάποιες από τις αλλαγές ήρθαν για να μείνουν.

#1. Social dialogue

Εδώ και χρόνια μιλάμε για το πώς τα πετυχημένα προϊόντα κατασκευάζονται σε εργοστάσια, ενώ τα πετυχημένα brands χτίζονται σταδιακά στη συνείδηση του κόσμου. Σύμφωνα με μελέτη του Talkwalker το 2021 θα είναι η χρονιά που θα εξερευνήσουμε το conversational marketing. Με αυτή την προσέγγιση τα brands θα έχουν την ευκαιρία να προσαρμόζουν το μήνυμά τους στις ανάγκες του κοινού, ενώ και η τεχνολογία θα βοηθήσει μέσα από λογισμικά που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη ή chatbot που ανταποκρίνονται ανάλογα.

Social Media Tip: Ξεκινήστε άμεσα να χτίζετε σχέσεις με τα διάφορα κοινά σας στις πλατφόρμες μέσα από ουσιαστικό διάλογο και επενδύστε ουσιαστικά στην περίφημη αλληλεπίδραση (engagement).

#2. Social emotion

Τα social media φέτος είχαν πολύ συναίσθημα γιατί οι άνθρωποι ταυτίστηκαν με κοινές εμπειρίες. Τα posts είχαν νοσταλγία γιατί πλημμύρισαν από throwbacks από παλιές χαρούμενες στιγμές. Τα pages ανταποκρίθηκαν στην ανάγκη για γέλιο και ανταλλάξαμε όλοι άπειρα αστεία memes. Το περιεχόμενο με συναίσθημα θα παραμείνει trend γιατί η ανάγκη για έκφραση είναι μεγαλύτερη από ποτέ. To nostalgia marketing εξάλλου εξηγείται και επιστημονικά, αλλά και με νούμερα: 9 στους 10 ανθρώπους παραδέχονται ότι νιώθουν νοσταλγία για το παρελθόν και το 47% παραδέχονται ότι αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά.

Social Media Tip: Βάλτε τους ανθρώπους σας να πούνε το δικό τους quote και μην χρησιμοποιείτε άλλα αποφθέγματα που έχουν δημοσιευθεί χιλιάδες φορές. Χρησιμοποιήστε δικές σας φωτογραφίες και όχι image banks και μην φοβηθείτε να μοιραστείτε μια καλή στιγμή από το παρελθόν μέσα από τη Facebook Page σας ή να βάλετε ένα αγαπημένο παλιό τραγούδι στην διαφημιστική σας καμπάνια.

#3. Social gaming

Το social distancing έφερε μια απενοχοποίησε τον χρόνο που περνάμε μπροστά στις οθόνες και το social gaming που μεταμορφώθηκε από χάσιμο χρόνου σε κανονική διασκέδαση με… γονική έγκριση. Online communities μεγάλωσαν γύρω από αυτό και τα brands που θα αποφασίσουν να πάρουν μέρος σε αυτό μόνο νικητές μπορούν να είναι.

Social Media Tip: Μπείτε στη διαδικασία να παίξετε social games και σκεφτείτε αν στο δικό σας brand θα ταίριαζε ενδεχομένως ένα τέτοιο community.

#4. Social conscious

H Chiara Ferragni και ο Fedez μάζεψαν μέσα από τη δύναμή τους ως influencers περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια ευρώ στη μάχη ενάντια στο coronavirus. Τα brands που ανταποκρίθηκαν με μικρότερες ή μεγαλύτερες καμπάνιες σε ζητήματα που ήρθαν στο φως από τις συνέπειες της πανδημίας βγήκαν κερδισμένα στα μάτια του κόσμου. Είδαμε viral όπως το σούπερ μάρκετ στην Κρήτη που έδωσε τους κωδικούς για δωρεάν WIFI στη μητέρα που χρειάστηκε πρόσβαση για την online εκπαίδευση των παιδιών της, μέχρι μεγαλύτερες ενέργειες οργανισμών για οικονομική ενίσχυση. Το κοινό πλέον αγοράζει από brands που έχουν συνείδηση.

Social Media Tip: Κάντε χώρο στο πλάνο σας για μια ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης -όσο μικρή και αν είναι- που να ταιριάζει με τις αξίες σας.

#5. Social Shopping (ναι αυτό ήταν και πέρυσι!)

Το trend αυτό ήρθε και θα παραμείνει αλλά η φετινή έκπληξη ήταν μια αλλαγή στα κοινά που συνήθως σκεφτόμαστε όταν μιλάμε για social shopping: oι Boomers θα είναι key audience personas και για το 2021! Την περασμένη χρονιά οι χρήστες ηλικίας 55–64 πέρασαν πολύ χρόνο στα social media, είδαν αμέτρητα digital video, κατέβασαν gaming apps, ενώ η έρευνα του Hootsuite έδειξε ότι το 70% ψώνισαν online. Μια επιπλέον ευκαιρία για τα brands είναι η απόφαση του Instagram να φέρει το Shop στο Explore Tab δείχνοντας πόσο βάρος δίνει στο social shopping.

Social Media Tip: Αν έχετε φυσικό κατάστημα χρειάζεστε e-shop. Αν έχετε e-shop επενδύστε σε automation tools (πχ e-marketer.io) για καλύτερα αποτελέσματα!

Connect with Katerina on LinkedIn or follow on Instagram for more!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο epixeiro.gr στις 23.12.2020

--

--

Founder, Social Mellon 💡AI, social media, digital mktg, technology. 🎧 Podcaster 🎤Public Speaker 💻Instructor www.socialmellon.com

Love podcasts or audiobooks? Learn on the go with our new app.

Get the Medium app

A button that says 'Download on the App Store', and if clicked it will lead you to the iOS App store
A button that says 'Get it on, Google Play', and if clicked it will lead you to the Google Play store
Katerina Dimitrakopoulou

Founder, Social Mellon 💡AI, social media, digital mktg, technology. 🎧 Podcaster 🎤Public Speaker 💻Instructor www.socialmellon.com